Gids van Utrecht

Het ontstaan van Utrecht

lkc3Utrecht is gelegen in midden Nederland en is de hoofdstad van de provincie met de gelijke naam. Het is een van de oudste steden van Nederland.

In de Prehistorie stond op de plaats waar nu Utrecht gevestigd is een kleine nederzetting. Rond het jaar 50 na Christus begonnen de Romeinen met de aanleg van een fort op deze plaats, die vooral belangrijk was vanwege de strategische ligging aan de Rijnloop. In ongeveer het jaar 700 kwamen de missionarissen naar Utrecht. Hier werd door hun een kerkelijk centrum gesticht, wat de naam Trecht kreeg. In de 10e eeuw ontstond er een bloeiend handelscentrum en in 1122 kreeg Utrecht stadsrechten. Niet lang daarna werden de stadswallen opgetrokken om de stad tegen invallen te beschermen. Halverwege de 16e eeuw was Utrecht een van de grootste steden van Nederland. De verdedigingswallen werden uitgebreid met bastions, uitsteeksels die de stad moesten beschermen tegen het nieuwste wapen: het mobiele kanon.

Historische gebouwen in Utrecht

lkc5Tot op de dag van vandaag is deze rijke historie van Utrecht nog steeds duidelijk in de stad voelbaar. De handelsgrachten die nog steeds in tact zijn, geven gemakkelijk toegang tot allerlei oude opslagpanden en werfkelders, waarvan velen tegenwoordig zijn omgebouwd tot een sfeervol etablissement of woning. Overal in de stad vind je dingen terug die herinneren aan vroeger. In een van de bastions van de oude vestigingsmuur is tegenwoordig het Sonnenborgh Museum gesitueerd, wat lange tijd dienst deed als een observatorium. Ook over de periode in welke Utrecht werd gezien als Kerkelijke hoofdstad is veel bewaard gebleven. De Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland en vanuit de hoge toren die op bepaalde tijden voor het publiek is opengesteld heeft de bezoeker een fantastisch uitzicht over de hele stad.

Een wandeltocht door het centrum is zeker de moeite waard. Ook is het mogelijk een boottocht over de grachten te boeken waarbij een gids je alle informatie geeft over de vele bijzondere dingen die langs de route aangedaan worden.

Het Utrecht van nu

lkc4Tegenwoordig is Utrecht een bruisende, typisch Nederlandse studentenstad. De vele buitenlanders die de stad bezoeken valt het vooral op hoeveel fietsen er overal geparkeerd staan. Het centrum van Utrecht is nagenoeg autovrij. In dit prachtige oude centrum wat gekenmerkt wordt door vele grachtjes en prachtige oude panden zijn honderden verschillende gezellige restaurantjes en barretjes te vinden die allemaal een eigen unieke sfeer uitademen.